Basur Nedir? Tanısı Nasıl Konur?
Bağırsak hareketleri sonucu ıkınma ya da bölgede artan baskı nedeni ile meydana gelen şişlik ve ağrıya basur denilmektedir. Diğer adıyla da hemoroid olan bu hastalık iltihaplı ya da kanlı olarak da görülebilmektedir. Farklı türleri bulunan hastalıkta iç basur ya da dış basur olarak türler bulunuyor. Damar şişmesi rektum içinde bulunuyorsa iç basur olarak anüs dışındaysa yani makat bölgesinde görülüyorsa dış basur olarak adlandırılmaktadır. Öncelikle beslenme şeklinin değiştirilmesi ile bağlayan tedavi sürecinde artan şikayetler üzerine cerrahi müdahale de yapılması gerekebilmektedir. Bu nedenle bu tür belirtilerde öncelikle doktor kontrolünün yapılması gerekir.
Günümüzde sık görülen hastalıklardan bir tanesi olmasına rağmen basur çoğu zaman ihmal edilen ve doktora gidilmek istenmeyen bir hastalıktır. Basur nasıl geçer demeden önce bilinmesi gereken bir nokta var: Eğer bu hastalıkta ihmalkarlık yapılırsa daha büyük ve uzun süren tedaviler görmeniz gerekir. Bu nedenle bu tür belirti görülmesi halinde acil olarak doktor kontrolünün yapılması gerekir. Basur halk arasında bilinen adıyla mayasıldır. Hamilelik yaşamış bir bayanda ya da kronik kabızlık çeken insanlarda rastlanabilmektedir. Tıptaki yeri ile damarların genişlemesi olarak bileceğiniz bu hastalıkta damarların genişlemesi sonucu kan akışının yavaşlaması görülmektedir. Bu da çeşitli rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Basurun en belirgin özelliklerinden bir tanesi makat bölgesinde neden olduğu kaşıntıdır. Uzun süren kaşıntılar kanamalarla ya da şişliklerle devam edebilmektedir.
Şişen damarlardaki basıncın artması nedeni ile ortaya çıkan dış görüntüdeki şişlik özellikle doktor kontrolü gerektirmesi nedeni ile kendi başınıza tanı koyamayacağınız bir durumdur. Makat bölgesinde ağrı ya da tuvalete çıkarken oluşan acıma ya da sızlama gibi belirtiler de hemen doktor muayenesine gitmek gerekmektedir. Genellikle 50 yaş üzeri pek çok insanda görülen bir hastalık olmasının yanı sıra doğuştan olabilmekte ya da hamilelik döneminde meydana gelebilmektedir. Doğuştan basur oluşmasında bölgedeki damarların normal ölçülerinden daha geniş olması sonucu meydana gelirken hamilelik döneminde ıkınmaya bağlı olarak damarların genişlemesi ve basıncın arttırılması nedeni ile ortaya çıkabilmektedir.
Basur tedavisi için öncelikle beslenme şeklinin değiştirilmesi gerekmektedir. Genellikle çok acılı, tuzlu ya da yağlı yiyecek türleri bu hastalıkta olumsuz etkilere neden olduğu için sakıncalıdır. Bu nedenle bu tür besinler yerine daha çok lifli gıdaların, sulu yemek türlerinin tercih edilmesi gerekir. Özellikle kuru gıda ile beslenme ile artması sonucu hastalığın ilerleme riski bulunduğundan kesinlikle sulu yemek seçiminin de arttırılması önemlidir. Günümüzde genç ya da yaşlı pek çok kişinin yemek düzeninde bozukluk olması nedeni ile bu hastalık türü de yaygınlık kazanmış durumda. Kişisel kontrol yapılması gerektiğinde öncelikle makat bölgesinde şişkinlik, kaşıntı ya da ağrı olup olmadığı kontrol edilebilir. Bunun dışında iç basur olması halinde genellikle ağrılı dönemin fark edilmesi halinde müdahale edilmesi gerekebilmektedir.
Beslenme düzeninde yer alan besin maddeleri basura ne iyi gelir sorusuna verilebilecek yanıtlar içermektedir. Bu anlamda lif içermesi nedeni ile kabak, kuru kayısı, kuru incir, lahana, karnabahar, ceviz, fındık, esmer ekmek, keten tohumu, ıspanak, havuç patates gibi besinler beslenme düzeninde olması gereken besinlerdir. Bunun dışında sigara kullanımı, stres çok uzun süre oturmak ise hastalığı tetikleyebilmektedir. Hazmı kolaylaştırması ve sindirim sistemini desteklemesi açısından probiyotik alınması da faydalı olabilmektedir. Özellikle yoğurt ve kefir besinlerin mutlaka tüketilmesi gerekir.