Basur Tedavisi İçin Evde Yapılabilecek Uygulamalar
Günümüzde daha erken yaşlara inmesi nedeni ile dikkat çeken hastalıkların başında yer alan basur diğer bir adıyla hemoroid ilk seviyelerde olması halinde evde kendi başınıza önlem alabileceğiniz yöntemler de içermektedir. Genellikle makat bölgesinde ağrı, şişlik gibi dış belirtilerle fark edebileceğiniz bir hastalık olmasına rağmen çoğu zaman basur tedavisi ihmal edilebilmektedir. Ancak hastalığın ilerlemesi halinde tedavisi süresi uzadığı gibi cerrahi müdahale gerektiren işlemlerin de yapılması gerekebilmektedir. Bu nedenle ilk aşamalarda daha çok evde kendi başınıza yapabileceğiniz uygulamalar üzerinde durulmaktadır. Bunun yanı sıra çok ilerlemediği durumlarda basur için cerrahi müdahale yapılmıyor. Hemoroid iki farklı tür içermektedir. İç hemoroid ve dış hemoroid olarak ikiye ayrılan basur türleri pıhtılı olarak da görülebilmektedir.
Basura ne iyi gelir sorusuna verilebilecek bir yanıt için öncelikler hastalığa neden olan durumların bilinmesi gerekmektedir. Genel anlamda basur yaş ilerlemesi ile meydana gelen bir hastalık türüydü. Bu nedenle daha çok 50 yaş ve üzeri kişilerde daha sık görülmekteydi. Ancak hareketsiz yaşamak, çok yağlı, tuzlu ya da acılı besinlerin sık tüketilmesi, vücudunun aşırı zorlanması gibi durumlarda bu hastalığa neden olabilmektedir. Özellikle kronik kabızlık yaşayan kişilerde ve normal doğumla doğum yapan kişilerde görülebilmektedir. Bu tür durumlarda makat bölgesinde kaşıntı, şişkinlik, ağrı ya da kanama görebilmektedir. Bu belirtilerin görülmesi halinde yapılması gereken ilk şey uzman bir hekime muayene olarak hastalığın seviyesini belirlemektir.
Basur nasıl geçer sorusu pek çok insanın da merak ettiği sorulardan bir tanesidir. Eğer çok ilerlemiş bir seviyede değilse genelde basuru önlemek için lifli gıdaların tüketilmesi gerekir. Bu anlamda kabak, ceviz, fındık, kuru kayısı, kuru incir, ıspanak, karnabahar, lahana, şeftali, şalgam suyu, keten tohumu, brokoli, esmer ekmek gibi besinler lif bakımından oldukça zengin olan besinlerdir. Bu besinler hem hastalığın gerilemesini hatta yok edilmesini sağladığı için hem de bağırsak çalışmasını düzene soktuğu için tüketilmesi gereken başlıca besinlerdir. Bunun yanı sıra sigara kullanımı ve strese bağlı olarak hastalığın ilerlemesi de söz konusu olabilmektedir. Bu tür durumlardan sakınmak gerekir. Bunun dışında dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi basur hastalarının kabızlık sorunu yaşamasıdır. Bu nedenle kabızlığa iyi gelen besinlerin tüketilmesi de son derece etkili bit yöntemdir.
Basur için yapılabilecek uygulamalardan bir tanesi de sulu yemeklere ağırlık vermektir. Eğer çok ekmek tüketiliyorsa ya da daha çok kuru gıdalar tüketiliyorsa hastalığın ilerleme riski olacaktır. Bu nedenle sulu yemekleri tercih etmek bağırsakların rahatlamasını sağlarken aynı zamanda basurun önlenmesinde de son derece önemlidir. Bunun yanı sıra gazlı içecekler, hamur işi türleri, çok acılı yiyecek türleri de hastalığın olumsuz etkilenmesine neden olabilmektedir. Ayrıca aşırı tüketilen çay, kahve, hazır kahveler gibi içecek grupları da hastalığın ilerlemesine neden olabilmektedir. Bunun yerine daha sık su içmek ve doğal meyve suları kullanmak, bitki çayları tüketmek hastalığın hafiflemesine yardımcı olabilmektedir.
Basur hastalarının uyguladığı yöntemlerden bir tanesi de ağrılı ve sancılı dönemlerde sıcak suya oturmaktır. Sıcak suya oturmak damarların rahatlamasına ve gevşemesine yardımcı olduğu için etkili yöntemlerden bir tanesidir. İlk safhada basur için cerrahi müdahale gerekmez. Ancak ihmal edilmesi halinde hem ağrı ve şişlik şikayetlerinin arttırdığı hem de tuvalette sorun yaşandığı ihmal edilmemesi gerekmektedir. Yaşam şeklini değiştirerek bu sorundan kurtulmak mümkün olabilmektedir.