Basur Ve Hemoroid Hakkında Bilinmeyenler

basur hakkında bilinmeyenlerHemoroid diğer adı ile basur tedavisi hakkında yapılan istatiksel araştırmalar mevcuttur. Basur hastalığına en sık yakalanma yaşı 45 ile 65 yaşları arasındadır. Erkeklere kadınlara oranla 3 kat daha fazla görülmektedir. 30 yaşın üstündeki nüfusun ortalama % 50 sinde basur gelişir. Türkiye istatistik kurumu ( TÜİK) verilerine göre adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde yapılan araştırmalar sonucu 72,5 milyon olarak hesaplanmıştır. 30 yaş üstündeki nüfus göz önüne alındığında 35 milyon yanı % 48 kişi olduğu görülür. Bu nüfusun yarısında basur sorunu olduğu düşünüldüğünde ortalama 18 milyon kişi bu elem hastalıktan mustarip olmaktadır. Pratiğe bakıldığında hastaların % 10 hekime başvurarak basur tedavisi olmaktadır.  

Genellikle hastalar utanma ve önemsememe nedeni ile doktora gitmemektedirler. Günümüzde tedavi şekiller çok daha kolay ve ağrısız bir noktaya gelmiştir.  

Her sağlıklı insanın makat bölgesinde makat bölgesinde var olan dişli çizginin hemen üstünde yastıkçıklar bulunur ve bunların içinde kas dokuları ve damarlar bulunur. Sürekli kabızlık, aşırı ishal, ıkınma yanlış tuvalet alışkanlıkları hamilelik nedeni ile yastıkçıklar hemoroid şekline dönüşür. Basur her 50 yaş civarındaki her iki kişi den birinde görülür.  

Yer aldıkları bölgeye göre basur iç ve dış olarak ikiye ayrılır. Dış basur makat bölgesinin en hassas ve duyarlı olan bölgesinde oluşur.  Buradaki damarın pıhtılaşması ile şiş ve ağrı oluşur. 

İç basur en sık oluşan belirtisi ilk başlarda ağrısız olan makattan dışarıya sarkan şişliktir. Genellikle dışkılama sonrası temizlik sırasında fark edilir. Bu basurun sarkması ve içeriye itilememesi genellikle çok şiddetli ağrılara neden olur.  

Uzun süre oturmayı gerektiren meslekler, bazı sporlar, ileri yaş, kronik kabızlık, devamlı ishal, gebelik, lohusalık, genetik faktörler, aşırı ıkınma, tuvalette uzun süre oturma alışkanlığı basur oluşumuna neden olan faktörlerdir.  

Basur tedavisi için her hangi bir muayene ve tedavi uygulanmaması durumunda ileri dönemlerde bağırsak ve kolon kanserine yakalanma riski oldukça fazla olmaktadır. Bu nedenle ciddiye alınacak bir hastalıktır.  

Basur tedavisi olacak kişilerin genel cerrahi hekimine kontrol olmaları gereklidir. Ağırlıklı olarak bağırsak sorunları ve makat bölgesi ile ilgilen bölümlere proktoloji, koloproktoloji bu alan ile ilgilenen doktorlara proktolog kolorektal cerrah adı verilmektedir.  

Buna Da Göz Atın

Basur Nasıl İyileşir Aşamaları Nelerdir?

Kalın bağırsak ve anüsteki toplardamarın genişlemesine basur diğer ismi ile hemoroid denilir. En fazla 40’lı ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir