Basurun Tipleri ve Hastanın Şikayetleri Nelerdir?
Yanlı beslenme ve şişmanlığın tetiklediği hemoroid halk arasında bilinen adıyla basur ya da mayasıl olarak da bilinmektedir. Yaşam kalitesinin düşmesine neden bu hastalık türü damarlarda artan basınç sonucu meydana gelmektedir. Bağırsakların çalışmasında oluşan şişkinlik ağrılı hatta kanamalı hale gelebiliyor. Bu nedenle en ufak bir belirtide doktor kontrolüne gitmek gerekiyor. Basur nasıl geçer için bilinen en etkili yöntemlerden bir tanesi yemek düzenini ve beslenme şeklini değiştirmektir. Bu anlamda sürekli kuru gıdalar almak, yağlı, acılı ya da fazla kalorili yiyecekler tüketmek basuru tetikleyen ya da arttıran nedenler olabilmektedir. Bunun için hastalığın tedavisinde daha çok lifli gıdalarla beslenme önerilmektedir. Kabak, ceviz, kuru kayısı, ıspanak, lahana, havuç, patates, karnabahar gibi besinler lif bakımından zengin besinler olması nedeni ile hastalığın tedavisinden de olumlu etkiler içeriyor.
Basur tedavisi yapılmadan önce hangi tür olduğunu da bilmek gerekiyor. Anüs çevresinde ya da rektumlardaki damarların şişmesi nedeni ile iki farklı hemoroid türünden bahsetmek mümkün. Eğer rektum içindeki damarların şişmesi sonucu oluşan türü ise iç basur anüs dışında meydana geliyorsa yani makat bölgesinde oluşan şişkinlik ya da ağrılı tür ise dış basur olarak tanımlanmaktadır. Bu da tedavi şeklinde de değişiklik yapılması gerektirebilmektedir. Hemoroid türü ne olursa olsun ihmal edilmesi halinde hastalığın ilerlemesi ve daha sancılı ve kanamalı bir sorun yaşanması da muhtemeldir. Bu nedenle belirtilerin görülmesi halinde acil olarak tedaviye geçilmesi gerekir. Bazı durumlarda hastalığın ilerlemesi sonucu cerrahi müdahaleler de yapılabilmektedir.
Hemoroid hastalarının şikayetleri genellikle tuvalet sırasında yanma, ağrı ya da oturma sırasında ağrı oluşması yönünde gelebilmektedir. Özellikle uzun süre masa başı çalışan kişilerde, motosiklet ya da bisiklet gibi araçlarla uzun süre kullanım halinde de görülebilen bu hastalık türü hamilelik döneminde ıkınmaya bağlı olarak ya da uzun süren kronik kabızlık sonucu da meydana gelebilmektedir. Bu tür durumlarda basura ne iyi gelir sorusuna verilebilecek en iyi yanıt ise bağırsakların düzenli çalışmasına ve ıkınma gerektirmemesine karşılık lifli ve sindirim sistemini rahatlatan besinlerin tercih edilmesi gerektiği cevabı verilmektedir.
Basur tedavisi kendi başınıza yapabileceğiniz bir tedavi türü değildir. Bunun yanı sıra kullanacağınız bitkisel ürünlerin de alerji yapabilmesi ya da bünyeniz için tehlikeli olabilmesi nedeni ile öncelikle doktor kontrolünden geçmenizde fayda var. Hastalık 4 farklı evreden oluştuğu için kişinin kendini sürekli kontrol ederek hastalığın ilerlemeden daha kolay tedavi edildiği görülmektedir. Bu durumda öncelikle hastalığın belirtilerini öğrenerek kendinizi kontrol etmenizde yarar var. Genellikle belirtileri daha belirgin olduğu için dış basur belirtilerini fark etmek daha kolay olabilmektedir. Bu anlamda makat bölgesinde meydana gelen şişkinlik, ağrı, tuvalet sonrasında ya da oturduğunuzda bu bölgede ağrı oluşması ya da kanama görülmesi halinde tedaviye başlanması gerekebilmektedir.
Basura ne iyi gelir konusunda bilinmesi gereken ilk şey elbette bağırsakların güçlendirilmesini ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamak gerektiğidir. Bu anlamda bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olması için lif içeren besinlerin kullanılması ve beslenme düzeninde değişiklik yapılması gerekir. Bunun yanı sıra kilo vermek ve öğün sayısını azar azar ancak sık şekilde düzenlemek etkili olabilmektedir. Hemoroid belirtileri olarak makat bölgesinde görülen şişlik ya da ağrı belirleyici etken olabilmektedir. Bunun yanı sıra kanama da görülebilmektedir. Ancak özellikle bu tür şüphesi bulunanların belirtileri dikkate almadan doktor muayenesine başlaması gerekir. Dış basur fark edilmesine rağmen iç basurun belirtilerini erken dönemde fark etmek daha zor olduğu için hamilelik döneminde ya da aşırı kilo alınması halinde düzenli kontroller yapılarak bu durumun engellenmesi ve erken tedaviye başlanması sağlanabilmektedir.