Gebelikte Basur Neden ve Nasıl Oluşur?

Gebelikte Basur Neden ve Nasıl Oluşur

Gebelikte Basur Neden ve Nasıl Oluşur?

Hemoroid kadın ya da erkek her insanda görülebilecek rahatsızlıklardan bir tanesidir. Anüs bölgesinde yer alan damarların zorlanması ve aşırı basınç oluşması ile damarlarda meydana gelen genişleme sonucu oluşan hemoroid iç ya da dış hemoroid olarak iki farklı tür içermektedir. Genelde hastalığın belirtileri otururken ya da tuvalet sırasında oluşan ağrı ve kanamalar ya da şişlikler olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle oturma pozisyonu için daha rahat şekiller tercih edilebilmekte ya da tuvalette sorun yaşanabilmektedir. Özellikle kabızlık sorunu yaşayanlarda sıklıkla görülmektedir. Hemoroidin görüldüğü kişiler arasında hamileler de yer almaktadır. Özellikle normal doğum yapan bayanlarda aşırı ıkınmaya bağlı olarak kasların ve damarların fazla zorlanması basura neden olabilmektedir.

Normal doğum sırasında kaslarınızı fazla zorlamanız nedeni ile damarlara fazla basınç uygulamış olursunuz. Bu nedenle oluşan basınç damarların genişlemesine yol açar. Bu durumda da iç ya da dış basur tehlikesi görülebilmektedir. Bunun dışında hamilelikte ani kilo alımına bağlı olarak bel ve karın bölgesinin neden olduğu basınç da basuru tetikleyen unsurlardan bir tanesidir. Bu tür durumlarda öncelikle kontrollü davranmak ve bedeninizi zorlamamak gerekir. Özellikle hamilelik döneminde ilaç tedavisi yapılamayacağı için doğal yolların tercih edilmesi ve hastalığın etkilerinin yavaşlatılması gerekir. Bu anlamda bol su tüketimi, bol sıvı alımı bağırsakların çalışmasını sağlayacağı için sindirim sisteminin düzenlenmesine ve damarlarda basıncın engellenmesine yardımcı olabilmektedir.

Gebelikte basur nasıl geçer denildiğinde yediğiniz besin gruplarına da dikkat etmeniz gerekir. Özellikle lifli gıdalara ağırlık vererek bağırsakların rahatlamasını sağlamanız gerekir. Bu anlamda oluşan baskının azalmasına yardımcı olan lifli besinler sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olduğu için basur riskini de azaltacak unsurlardan bir tanesidir. Bunun dışında asitli ve kafeinli içeceklerden uzak durulması, sulu yemeklere ağırlık verilmesi de gebelik döneminde basur riskini azaltacak unsurlardan bir tanesidir.

Gebelik döneminde yapılması gereken uygulamalardan bir tanesi de egzersiz yapmaktır. Hamilelik döneminde egzersiz yapmak doğumun daha rahat geçmesine yardımcı olduğu gibi vücutta oluşan şişliğin de giderilmesin de etkilidir. Bu nedenle düzenli egzersiz yaparak oluşan şişlikten kurtulabilirsiniz. Bunun yanı sıra basur bilindiği üzere çok fazla oturmaya bağlı olarak da meydana gelebilmektedir. Bu nedenle hareket etmek ve vücudunuzu çalıştırmak bedeninizin rahatlamasına aynı zamanda midenizin ve bağırsaklarınızın düzgün çalışmasına yardımcı olacaktır. Bu dönemde yürüyüş yapmak ya da hafif sporlar yapmak hareket etmenize yardımcı olacağı gibi basur riskini de ortadan kaldıracaktır.

Eğer dış basur oluşumu gözlemliyorsanız kaslarınızın çalışmasına yardımcı olarak da hastalığın ilerlemesini engelleyebilirsiniz. Özellikle normal doğumlarda ıkınma nedeni ile oluşan aşırı basınç kasların ve damarların zorlanmasına neden olmaktadır. Bu durumda bu bölgede yapacağınız düzenli egzersizlerle doğum sırasında doğru ıkınma şeklini bulabilir ve basur sorunundan daha rahat kurtulabilirsiniz. Gebelikte basur tedavisi halinde ihmal edilmemesi gerekir. Normal doğumun en büyük risklerinden bir tanesi olması nedeni ile makat bölgesinde kaşıntı, şişlik, ağrı ya da kanama olması halinde doktora başvurmanız gerekir. Doktor kontrolünde yapacağınız uygulamalar aynı zamanda bebeğinizi korumanız için de gerekli olacaktır. Ayrıca basura ne iyi gelir sorusuna yediklerinize dikkat ederek de cevap bulabilirsiniz.

Buna Da Göz Atın

Basur Nasıl İyileşir Aşamaları Nelerdir?

Kalın bağırsak ve anüsteki toplardamarın genişlemesine basur diğer ismi ile hemoroid denilir. En fazla 40’lı ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir