Pıhtılı Basur (Tromboze Hemoroid) Nedir?

Pıhtılı Basur (Tromboze Hemoroid) Nedir

Pıhtılı Basur (Tromboze Hemoroid) Nedir?

Daha çok bir iç hemoroid hastalığı olsa da pıhtılı basur dış hemoroidle karıştırılabilmektedir. Genellikle dış hemoroidde meydana gelen kanamalar anüs yastıkçığında pıhtılaşarak nohut büyüklüğünde daha büyük bir ölçüde burada kalabilmektedir. Bu durumda aniden oluşan ağrı, şişlik gibi şikayetler hastanın hemen tedavi olmasını gerektirir. Bir iç hemoroid sorunu olan pıhtılı basurda kabızlık ya da doğum sırasında aşırı ıkınma sonucu dışarı çıkan kasların bu bölgeyi sıkarak boğum oluşturması görülmektedir. Kan dolaşımının bozulmasından dolayı oluşan ağrılı hassasiyet ve şişlik ise hastanın uzun süre rahatsız olmasına neden olabilmektedir. Bu durumda çoğu zaman hasta rahat edebileceği bir oturma pozisyonu ararken bazen uyku uyuyamadığı durumlar da olabilmektedir.

Basur tedavisi yapılmadan önce öncelikle tanı konulması gerekmektedir. Bu nedenle belirtilerin takip edilerek uygun tedavi yönteminin bulunması gerekir. Pıhtılı basur daha çok günlük yaşamda sizi rahatsız edebilecek ve yaşam şeklinizde büyük bozulmalara yol açabilecek bir hastalık olması nedeni ile acil müdahale edilmesi gereken sorunlardan bir tanesidir. bu durumda doktora gitmeniz halinde yapılan işlem genelde lokal anestezi kullanarak pıhtının boşaltılmasını sağlamaktır. Ancak bu durum her zaman iç hemoroidin de tedavi edilmiş olduğu anlamına gelmemektedir. Pıhtılı basur çoğu zaman ıkınma ya da doğum gibi durumlardan meydana gelse de kişinin yaşam şeklinden kaynaklanan sorun da bu hastalığın oluşmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle düzenli uyku, beslenme şekli hastalığın oluşumunu engellemek için son derece önemlidir.

Basur nasıl geçer sorusunda pıhtılı hemoroidin tedavisi farklılık göstermektedir. Bir anlamda cerrahi müdahale gerektiren bu işlem ertelenmesi ya da geçiştirilmesi halinde yaşam kalitenizde büyük bozulmalara neden olabilmektedir. Kişinin kendini zorlayarak spor yapması, çok fazla acı tüketimi, kronik kabızlık gibi nedenler de bu duruma yol açabilmektedir. Bir anlamda hemoroide neden olan faktörler pıhtılı basur için de geçerli olabilmektedir. Pıhtının boşaltılması ile hastan rahatlama hissetse de hemoridin tedavi edilmesi gerekir. Bu nedenle tam olarak iyileşme sağlanmadığı taktirde pıhtılı basurun tekrar etme riski olabilir.

Boğulmuş basur olarak da bilinen pıhtılı basur tedavi edilmemesi halinde doku çürümesine yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra oluşan ağrı ve şişkinlik rahatsızlık verecek seviyeye ulaştığı için de hemen tedavi edilmesi gerekir. Pıhtılı basurun tedavi edilmesinin ardından hemoroid sorununun da çözülmesi için çeşitli ilaç takviyeleri ya da beslenme şeklinde değişiklik yapılabilir. Bu anlamda basura ne iyi gelir sorusuna cevap bularak oluşan hastalığı yok etmek de mümkün olabilmektedir. Pıhtılı basurun tedavi edilmesinin ardından lifli gıdalara ağırlık verilmesi, yoğur, kefir gibi probiyotik içeren besinlerin tüketilmesi hemorid oluşumunu engellemek ve sindirim sistemini düzenlemek için gerekli olmaktadır.

Son yıllarda en çok görülen hastalıkların başında yer alan hemoroid hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bir hastalık türü haline gelmiş bulunuyor. Hareketsiz yaşam, uzun süre oturmak, sağlıksız beslenmek hastalığı tetiklediği için dikkat edilmesi gerekmektedir. Hastalığın ilerlemesi halinde bağırsak sorunlarına hatta bağırsak kanserine neden olabilmektedir. Bu nedenle zaman kaybetmeden tedaviye başlanması en ideal yoldur.

Buna Da Göz Atın

Basur Nasıl İyileşir Aşamaları Nelerdir?

Kalın bağırsak ve anüsteki toplardamarın genişlemesine basur diğer ismi ile hemoroid denilir. En fazla 40’lı ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir